Avocado een superfood?

Avocado

Niemand kan meer om deze populaire vrucht heen. Geen menukaart zonder een avocado gerechtje en zeker een blog over gezonde voeding kan natuurlijk niet zonder een paar lovende woorden over dit wondertje.. De vrucht heeft zelfs z’n eigen show!* Maar laten we ons niet te veel meeslepen door de ‘hype’? Is de avocado echt een superfood?

Gezonde vrucht
De avocado is een boom uit centraal-amerika, we eten de vruchten van deze boom. Avocado’s zijn een geweldige bron van onder andere:
Vezels
Dragen bij aan een gezonde spijsvertering.
Vitamine E
Werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen en weefsel.
Kalium
Een mineraal die een belangrijke rol speelt bij de vochtregulering en bloeddruk.
Foliumzuur
Belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur speelt een cruciale rol bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.
Vetten
De gezonde vetten (enkelvoudige onverzadigde vetzuren) en het lage suikergehalte helpen je bloedsuiker stabiel te houden.

Superfood?
De avocado is dus zeker gezond. Maar is het een superfood? Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in superfoods. Alles draait om balans en variatie. Het gaat er namelijk om dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam gezond houden. De avocado is dus een goede bron van voedingsstoffen, maar zeker niet de enige.

Avocado op het menu
Geen superfood dus, maar wel gezond! En daarom is het verstandig om de vrucht regelmatig op het menu te zetten. Ik vind de avocado perfect voor lunch. Hij is voedzaam en geeft een verzadigd gevoel en dat is precies wat ik zoek midden op de dag.

Avocadotoast
Avocado is heerlijk op (volkoren)brood. Je kan een spread maken, of je snijdt de avocado gewoon in dunne plakjes als broodbeleg.
Salade
Avocado kan je ook in plakjes of blokjes snijden en door de salade mengen. Je salade wordt gelijk een stuk ‘voller’ en voedzamer.
Side dish
Maar je kan een avocado ook gewoon naast je eitje eten of als een salsa met komkommer en/of tomaat.

Dus ja de avocado is gezond en voedzaam en absoluut een verrijking in je voedingspatroon. Alles draait echter om balans en variatie en een avocado an sich is geen wondermiddel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *