Beweging

Vrouw aan het wandelen

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie klachten. Ook wordt het in verband gebracht met een verlaagd risico op bepaalde typen kanker. Op korte termijn brengt het echter al veel voordelen: zo maak je gelukshormonen aan, helpt het ontspannen en voel je je al snel fitter.

Richtlijnen
Moeten we dus allemaal topsporter worden? Zeker niet! Bewegen is de norm, niet per se sporten. De Beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad adviseren het volgende voor volwassenen:

  • minimaal 150 min. matig intensief bewegen;
  • minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (ouderen kunnen dit combineren met balansoefeningen);
  • voorkom te veel stilzitten.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Toelichting
Wat is matig intensief bewegen? Je ademhaling moet omhoog. Je hardlooprondje, baantjes trekken, stevig doorfietsen, traplopen op een pittig tempo, stevig doorwandelen, maar zelfs wat zwaardere huishoudelijke klussen vallen allemaal onder matig intensief bewegen.

Spierversterkende activiteiten kunnen specifieke oefeningen zijn, welke tegenwoordig volop beschikbaar zijn via Youtube. Je huidige sportactiviteiten voldoen waarschijnlijk ook, want spierversterkende activiteiten draaien om kracht, uithoudingsvermogen en het verbeteren van de omvang van de spieren. Voorbeelden zijn fitness, tennis, zwemmen en hardlopen. Botversterkende activiteiten zijn activiteiten waarbij je lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast en krachttraining. Denk hierbij aan aerobics, maar ook traplopen, hardlopen, dansen en springen.

En dan het stilzitten.. probeer gedurende de dag zoveel mogelijk te bewegen. Er zijn tal van tips en tricks om meer te bewegen in het dagelijks leven, enkele voorbeelden:

  • boodschappen met de fiets;
  • bushalte eerder uitstappen;
  • trap ipv lift;
  • rondje lopen tijdens de lunch;
  • lopend bellen;
  • een verstelbaar bureau waardoor je het zitten kan afwisselen met staan.

We hoeven dus geen topsport te bedrijven, maar we kunnen wel het beste lekker blijven bewegen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *