Eet zo puur mogelijk

Er zijn ontzettend veel theorieën over wat een gezond voedingspatroon is en ontelbaar veel diëten die je zou kunnen volgen. De meeste hebben één ding gemeen: eet geen of zo min mogelijk bewerkte producten. Ik geloof dat dat voor een groot deel het succes verklaart van vrijwel alle diëten, hoe uiteenlopend hun uitgangspunten ook zijn.

We zijn de laatste decennia’s minder vers en steeds meer fabrieksproducten uit de supermarkt gaan eten. Dat welvaartsziekten – zoals obesitas – in diezelfde periode zijn toegenomen kan geen toeval zijn. Dat zowel een vegan als een paleo dieet successen met zich meebrengen is in de lijn der verwachting wanneer je beseft dat ze op een belangrijk punt niet verschillen: ze eten puur & vers. Geen kant-en-klare maaltijden, geen pakjes en zakjes, geen frisdranken: simpelweg geen producten die in de natuur onherkenbaar zouden zijn en een waslijst aan ingrediënten vermelden op de mooie en aantrekkelijke verpakkingen.

Succesvolle diëten en aanbevolen voedingspatronen pleiten voor zo puur mogelijk. De meeste producten uit zakjes, bakjes en pakjes zitten vol met allerlei onnodige toevoegingen. Dat wil zeggen onnodig voor ons als mens. We hebben ze niet nodig om te functioneren, ze zijn niet voedzaam. Het product heeft ze daarentegen wel nodig: toevoegingen om het product aantrekkelijk te maken qua kleur, toevoegingen voor de structuur, toevoegingen voor de smaak en nog meer toevoegingen voor de houdbaarheid. Het product is ‘ontworpen’ in een laboratorium, gemaakt in een fabriek en staat ver weg van de voeding die de natuur ons levert.

Houd de komende tijd eens in de gaten hoeveel producten jij eet – of gebruikt in de keuken – die uit een pakje komen. Lees eens wat er op het etiket staat. Staan er meer dan 5 ingrediënten op? Is de lijst onduidelijk met vage of moeilijke begrippen? Is het compleet onduidelijk waarom dat ingrediënt in dat product zit? Is het antwoord JA op de vorige vragen? Laat dan een alarmbel afgaan. Kijk of je dat product wel echt nodig hebt en of je het niet kan vervangen door een beter, verser en puurder product. Misschien kan je het wel zelf maken en heb je geen of aanzienlijk minder toevoegingen nodig.

Door je dagelijkse bewerkte producten stapsgewijs te gaan vervangen zal je zonder al te veel moeite een stuk gezonder leven zonder dat je daar extreme diëten voor hoeft te volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *