Is een glas wijn per dag gezond?

Even lekker genieten van een goed glas wijn, bij voorkeur in het zonnetje.. heerlijk toch? Een glas rode wijn per dag zou bovendien goed zijn voor je gezondheid. De gezondheidsraad heeft echter in 2015 het advies omtrent alcohol aangescherpt... Hoe gezond is ons wijntje nu eigenlijk?

Een hoge alcoholconsumptie verhoogt het risico op ziekten. Het is slecht voor je hersenen, lever, centraal zenuwstelsel en verhoogt bovendien het risico op kanker. Tot zo ver niets nieuws, maar hoe zit het dan met het matig alcohol gebruik?

Een glas per dag?
Het drinken van één glas alcohol per dag brengt voor- en nadelen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat het risico op hart- en vaatziekten en dementie iets lager is bij het drinken van één glas alcohol per dag. Echter is het risico op borstkanker bij vrouwen al hoger bij dat ene glas per dag. De vraag is dan of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen.. Meer dan één glas per dag levert alleen maar nadelen op voor de gezondheid. De gezondheidsraad is vrij helder, het advies luidt ‘drink géén alcohol en in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Dus dat.

Rode wijn
Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort drankje. Wijn, bier of sterke drank: het valt allemaal onder hetzelfde advies. Wanneer je het juiste -speciaal gemaakte – glas gebruikt voor een drankje dan bevat een glas ongeveer 10 gram alcohol. Bedenk wel dat het aantal calorieën per soort drankje behoorlijk kan schelen! En hoe zit het dan met de gezondheidsvoordelen van rode wijn? Daar zitten toch veel gezonde stofjes in? In wijn zitten polyfenolen (antioxidanten). In rode wijn zouden deze goede stofjes meer zitten dan in witte wijn. De gezonde polyfenolen zijn echter ook te vinden in bijvoorbeeld pure chocolade, bessen en thee. Voor de polyfenolen hoef je dus geen wijn te drinken.

Weekenddrinkers
Veel mensen in Nederland drinken niet doordeweeks en halen dat dan vervolgens in het weekend in, je kan de drankjes echter niet opsparen! Meer dan 1 glas per dag heeft negatieve gezondheidseffecten ongeacht of je de dagen ervoor of erna niet drinkt.

Het drinken van een glas alcohol per dag heeft voor- en nadelen. Meer dan één glas per dag heeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Lekker wijnen met vrienden, familie en collega’s is heel gezellig en ontspannend, maar voor je gezondheid kun je het beter laten… of eentje dan.

Bronnen
www.gezondheidsraad.nl
www.wateetnederland.nl
www.voedingscentrum.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *